O postup na RoboCup Mexico 2012 bojuje 43 tímov

23.03.2012 Sabinov

Sabinov 23. marca (TASR) – Priestory Cirkevnej základnej školy sv. Jána Krstiteľa v Sabinove dnes zaplnili súťažiaci roboti. Dovedna 43 tímov z celej republiky pricestovalo na Celoslovenskú súťaž v stavbe a programovaní robotov pre základné a stredné školy. Tie bojujú o postup na Majstrovstvá sveta vo futbale robotov RoboCup 2012, ktoré budú v júni v Mexiku.

Matej Ménzeš z Pustých Úľan sa stavbe a programovaniu robotov venuje od roku 2005 a má za sebou už sedem účastí na svetových podujatiach. Do Sabinova však pricestoval ako člen organizačného štábu a poroty. Tvrdí, že ide o náročné úlohy, nakoľko treba splniť nielen konštrukčné, ale aj programovacie vlastnosti.

"Myslím, že úroveň súťaže rastie každým rokov. Konkurencia už aj na Slovensku je veľmi vysoká. Väčšina tímov, ktoré majú záujem o postup, už prešla z legových stavebníc na stavebnice úplne nezávislé, ktoré môžu konkurovať aj svetovým tímom," konštatoval Ménzeš.

Doplnil, že v tejto súťaži je vytvorená len jedna nepostupová kategória, a to v stavbe robotov, kde je úlohou tímov postaviť za štyri hodiny robota, ktorý musí byť schopný splniť zadanú úlohu.

Postupové súťaže prebiehajú v kategóriách futbal, záchranár a tanečník. Ale i tie sú ešte rozdelené podľa náročnosti výkonu, ktorý musí robot podať.

"Napríklad robot-záchranár v tej náročnejšej kategórii sa už neorientuje podľa svetelných čidiel, ale hľadá obeť podľa tepelného vyžarovania. Podobne je to aj vo futbale, kde je napríklad kategória, v ktorej musí robot registrovať aj auty," vysvetlil Menzeš.

V kategóriách robot-tanečník a záchranár sa o postup na svetový šampionát uchádza aj tím Pinkies zo Strednej školy elektrotechnickej v Prešove. Ten má síce dnes už inú zostavu, ale ich predchodcovia v minulom roku so svojím tancujúcim robotom získali na majstrovstvách sveta v Turecku prvé miesto.

"Pre mladších spolužiakov to bola obrovská motivácia. Tohto roku mám skupinu 14 chlapcov, z ktorých ôsmi pripravili robotov pre túto súťaž. Sú veľmi šikovní, väčšina je tu síce prvýkrát, skúšajú, ako to je, ale šancu na dobré umiestnenie určite majú," povedal učiteľ odborných predmetov Peter Vargovčík.

Jedným z členov prešovského tímu, ktorí pripravovali na súťaž robota Pinkieho, je aj Dávid Kmec. Netají sa tým, že on i jeho kamaráti by chceli nadviazať na úspech svojich predchodcov.

"Snažili sme sa nepoužívať stavebnice, skoro všetko sme si vyrobili sami, akurát sme použili originálne podvozky, prevodovky a motory. Pohyby nášho robota sú naprogramované na hudbu skupiny Pink Floyd," vysvetlil Dávid.

Vyhlasovateľom robotickej súťaže pre žiakov základných a stredných škôl je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenská spoločnosť elektronikov.
 

Vyberte región